ŠRP

Misija i vizija

Kurikulum 2021./2022.

Plan i program 2021./2022.

Naslovnica Događanja Obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom
Obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 21 Ožujak 2022 00:00

Obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Down Syndrom International (DSI) odredio je 21. ožujak kao Dan osoba s Down sindromom. Taj datum nosi određenu simboliku pošto se radi o potrostručenju 21. kromosoma, tako da osobe s Down sindromom na 21. paru kromosoma imaju 3 kromosoma umjesto 2.

Prvi put je obilježen 2006.  u Singapuru. Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao taj sindrom. Sindrom se odnosi na skup zajedničkih znakova i karakteristika, a znanstveno je dokazano da za Down sindrom postoji preko pedeset karakterističnih obilježja,  a njihov se intenzitet razlikuje od osobe do osobe. Osobe s Down sindromom imaju različite probleme u psihofizičkom razvoju, te često različite zdravstvene probleme (kao što su srčane mane, endokrinološki problemi itd.).

Osobe s Down sindromom su tople, dobrodušne, vedre i vesele, no većini njih je tijekom cijelog života potrebna pomoć i njega. Da bi se pokazala podrška i prihvaćanje osoba s Down sindromom, 21. ožujka oblače se različite čarape kako bi se pokazalo prihvaćanje različitosti. Takvim se aktivnostima potiče razumijevanje, prihvaćanje i tolerancija. Škola i druge ustanove tog dana postaju šarena i vesela mjesta, puna smijeha i veselja, te svi s radošću pokazuju svoje šarene, rasparene čarape. I naša se škola uključila u obilježavanje ovog dana raznim aktivnostima. 

Politika privatnosti

Politika privatnosti

Interreg - IPA CBC

Natječaji

Raspored primanja roditelja

Šk. god. 2021./2022.

PovezniceGrad Zadar

Zadarska županija

MZOŠ

AZOO


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.